Autor: 021.rs

Novi Sad
19.03.2021.
14:27 > 08:45
Neki bi možda klasifikovali Indeks kao još jedan u nizu sendviča, ali za Novosađane on je deo istorije, kako lične, tako i gradske.
  • gradjaninX

    23.03.2021 12:13
    " milmar
    22.03.2021 • 13:22
    a
    burek kod Violete, od ponoci pa nadalje,sedimo na ivicnjaku od puta, nigde huligana ,mir i tisina,autobusi ne rade,peske se islo iz celog grada se dolazilo po burek i piroske, kakvo lepo vreme i zdrava sredina,nekad bese"

    i povo je bilo dinar...Zdrava sredina, jasta. Ilegalnih kioska na sve strane, loce se pivcuga na svakom cosku, djubreta (svaki papir od indeksa ste bacili na ulicu) pola flasha porazbijali, napijali se non stop. Zdrava sredina, Milosevic na vlasti. Onda kad se napunite zitaricama iz piva, da bi stomak brze rastao, burek u violeti. Gomila testa, ponegde sira al koga briga, svi tamo jedu, za bolje ne znaju.
    Zdrava sredina, dok te neko ne prebije i opljacka, dal je milicija ili grupica olosa, nema neke veze, milicija je tukla vise, i jace.

    E kad se setim...
  • Biljana

    23.03.2021 08:29
    sendviči
    Ja se sećam originalnih index sendviča u crvenom kiosku jer sam u to vreme studirala na PMF-u. Neko je pomenuo garnirane sendviče iz tzv. mlečnog restorana na ulazu u Katoličku portu koji se zvao Zagreb, a sada Atina, gde su se mogli kupiti i lepi veliki kolači minjoni sa čokoladnim prelivom . Ovi sendviči su obeležili naše detinjstvo, rođendane u osnovnoj školi. Pravili su se izmeđuostalog sa najkvalitetnijom praškom šunkom, a postojala je i verzija sa ribom, na koso sečenom mirišljavom belom hlebu, sa malo ruske salate, kolutom kuvanog jajeta i narendanim trapist sirom.
  • dule

    22.03.2021 14:14
    Dejan19.03.2021 • 17:23
    Index
    Pa u tom sendvicu ima 2 lista najgore salame(praska šunka), malo sira i šampinjona. Zar nije bolje pojesti sarajevski sa 10 ćevapa i finom lepinjom? Razlika je mozda oko 60-70 din. Kilogram te šunke ne kosta vise od 350 din a vi dobijete 2 lista kroz koje vidis Sarajevo. Previse skupo za ono sto dobijete.. Jednom pojeo i vise nikad.




    I vi i mi smo bili najsretniji dok se u NS jeo Index, a u Sarajevu sarajevski cevap, pa mi onda odemo kod vas u goste i jedemo cevape, a vi dodjete kod nas u goste i jedete index. I svi bili sretni.

    E sad, kakvi su sad cevapi u Sarajevu to ne znam, ali ovo u NS nit je pravi index, nite je pravi sarajevski cevap.
  • pawlle

    22.03.2021 14:11
    otrovali nas sns sendvicari ,pokvarili nas Index
  • milmar

    22.03.2021 13:22
    a
    burek kod Violete, od ponoci pa nadalje,sedimo na ivicnjaku od puta, nigde huligana ,mir i tisina,autobusi ne rade,peske se islo iz celog grada se dolazilo po burek i piroske, kakvo lepo vreme i zdrava sredina,nekad bese
  • Zivan

    22.03.2021 09:52
    Dobar je Indeks
    Da, dobar je bio indeks dok se pravio kako treba i jeste jedan od zastitnih znakova Novog Sada. Uvek se ceklao na red ispred Maje ili Vanese, ali prva stvar koju pamtim kao novosadski recept je bio garnirani sendvic. Pravi sendvic, snjit hleba, praska, malo ruske, jaja, rendani sir i jos ponesto, mlecni restorani na mestu sadasnjeg Apolo centra i Atine kao i onaj pored starog Progresa su ih uvek imali. Dva garnirana i casa mleka su bila prava mera za dorucak.
    Poslednji put sam imao priliku da pojedem pravi garnirani sendvic dok je Tucko drzao restoran na Spensu a posle toga samo u domacoj radinosti.

    Pozdrav,
  • Atina

    21.03.2021 17:51
    Koliko je njihovo nezanimanje za kvalitet usluga i sendviča veliko i koliko samo kopiraju jedni druge govori vam činjenica da ni jedna sendvičara ne tostira sendvič!
  • brka

    21.03.2021 14:42
    pre neki dan sam se razocarao ne radi vise FAST FOOD 46, najbolji indekdi u gradu... i ostala klopa im je bila vrh. izgleda da nisu ekonomski da pobede koronu....a mnogi se zatvaraju, najjaci ce da opstanu... jer su ovi strucnjaci zabranili saltersku prodaju, neverovatno teraju ljude u minuse ili da se snalaze tako sto stojis ispred lokala i kao porucujes telefonom i onda ti radnik dostavlja a ne izdaje jelo...
  • Zivlakv

    21.03.2021 11:20
    Prava autorka Index sendviča
    Prava autorka Index sendviča je pokojna Zorica Zora Ugrnov, koja je bila dugogodišnja vlasnica "Maje". Čak je bila zaštitila isti kod Zavoda za intelektualnu svojinu.
  • Opozicionista

    21.03.2021 08:34
    Meni je u stvari žao ovih ljudi koji mrze sve što je novosadsko, mrze dan kad su došli ovde, mrze sami sebe što su ovde, mrze svako drvo i ulicu ovog grada, a žive ovde. Mora da je teško živeti tako i daviti se u sopstvenoj mržnji od jutra do mraka...
  • Stefan

    21.03.2021 07:31
    Cak iz Bgd
    Ziveo sam u NS (NAJLEPSEM GRADU) na zalost moju, preselili smo se u Bgd. I svaki put kad se vratim da vidim NS odem po Indeks. Hrana je da se voli i postuje i sa Indeksom je PUN POGODAK.
  • Muva u letu

    21.03.2021 02:03
    Sendvaja do j...
    Seća li se neko sendviča iz Labrca kod Arene pre skoro 30 godina, pravljeni od sastojaka po želji?
    Isto i iz Cezara u Modeni, zatim u onoj kućici u Dunavskom parku koji je radio samo noću - tu je bila odlična klopa, pre svega pohovano meso sa senfom, biberom... u lepinji, naravno.
    Pa pice iz peći na drva iz 5+ na Bulevaru, kao i pancerote iz Vase Stajića pre 3 decenije isto...

    Sad sam nešto ogladneo.
  • Ja

    20.03.2021 21:48
    Ništa naročito
    Nadam se da ima jos onih koji se sećaju Bureka iz Zdravljaka
    Ćevapa sa Riblje pijace (pola 8 kom cela lepinja 16 luk, so ,začin tad Vegrta, tucana paprika.)
    Indeks zapečen nazovi sir šunkarica ni blizu šunkarice e jedino šampinjoni ok.
    Sve u svemu kad se dodaju ostale hemikalije Nula.
    Trenutno br 1 u NS je Jagnjetina i Prasetina u lepinji.
  • Mrk

    20.03.2021 18:48
    Slobodno ove zemare neka se vrate u brda pa nek jedu cevape a klinci neka malo podifnu standard i ne viču za ovu bruku od sendviča da je "vrh". Nijedan sendvič u ns nije dostojan niti imena niti kvaliteta i ne opravdava cenu.
  • Mile

    20.03.2021 13:45
    Kada smo radili rekonstrukciju Sentadrejskog puta, mi smo obavezno išli kod Dese na index. A tek "bomba" sendvič...pozdrav iz Rume.
  • Gari

    20.03.2021 10:31
    Gari
    Jedini Novosadski brend je garnirani sendvič sa belom kafom! Sve ostalo je izmišljotina u pokušaju zarade! U današnje vreme na svakom ćošku hrane razne vrste ali garnirani sendvič sa belom kafom je upisan,opevan i ostaće pravi brend brze hrane.
  • Bane

    20.03.2021 10:23
    Bane
    Zaist preskupo za zamrznute kifle! Kada se odlučim da se počastim brzom hranom obavezno je roštilj. Sve ostalo sem bureka i to ne kod svakog je obična splačina. Možda je index nekada bijo nešto a sada pored toliko novotarija za hranu lično nebih ga uvrstijo u meni a kamoli brend. Obzirom da slučajno znam kako se sada pravi nebih nikom preporučio index.
  • Goran

    20.03.2021 08:12
    Goran
    Možda je to nekada bilo jeftinije danas su zaista preskupi. Za dva lista šunke,malo šampinjona i sira sa kiflom koja je obavezno bajata pa se greje na plotni. Zaista preskupo! Ali dok je ovaca biće i para!
  • Mira

    20.03.2021 07:22
    Najslađi sendvič je od četvrt vekne, namazane paštetom!
  • Mislilac

    19.03.2021 21:43
    Sećanje
    Garnirani sendvič u Zagrebu sa kriglom bele kafe (sada u Pekari Pupuška na Novom Naselju) i naravno MC Pjole!!!
  • v

    19.03.2021 21:37
    Fast food je sirotinjska hrana bez icega hranjivog u sebi.
  • Mitke 83

    19.03.2021 20:45
    Kod Dese na Klisi je vrhunski,i sve ostalo je full...
  • Joki

    19.03.2021 20:29
    Kradja Nicka
    Samo onaj komentar za pile umesti indexa je moj. Ova druga dva komentara je neko ko krade nick. Lose.
  • Marko

    19.03.2021 20:29
    .
    Zaboravih da dodam da je najbolji indeks bio dok sam ja bio mlad i dok sam raspolagao erekcijom na očekivanom nivou. A ovo danas... bože me sačuvaj. To su bila lepša vremena!
  • Ma

    19.03.2021 20:20
    jesu svi skupi, ne samo sendvici, i rostilj, mislim, za 10 sarajevskih sa kajmakom jos malo pa 500 dinara, nemojte se zezati... mogu za te pare da pojedem kilu bureka ako cemo tako... ali ne moze se jesti svaki dan ni sarajevski ni burek ni index, a ma koliko da kostaju ne vrede te pare, pa ne razumem sta oce komentatori. nije ovo cvarkijada u Kacu da ides okolo sa lebom u dzepu da se grebes.
  • Novosađanka

    19.03.2021 20:13
    Ta nemojte kasti
    Baš su se pokvarili ti index sendviči svuda, nekad su bili daleko bolji. Ali i tad sam više volela sendviče iz Zagreba(Atine) i onu njihovo predivno čokoladno mleko od pola litre. Nekad je bila odlična i ona pancerotara u Vase Stajića, sad otvoriše ponovo na Bulevaru i nisam oduševljena. Roštilj ne volim previše, ako mora brza hrana najradije jedem burek iz Rumenačke( Burek plus) jer on je uvek standardno odličan. Svi drugi bljesnu na kratko pa onda pokvare kvalitet, tako mi se čini...
  • Offsider

    19.03.2021 20:07
    Hahaha-u, Djuro-u i slicnima
    Ne svidja vam se "index", ne svidjaju vam se"vojvodjaneri", novosadski snobovi....pa ko vas tera da trpite? Ajde lepo kud koji moze Kanada, moze Rusija, Kina, Njemacka ,vukojebina iz koje ste dosli....
  • @Đuro

    19.03.2021 20:07
    Dobro me podseti, banjalucki u Novom Sadu propao totalno, cene otisle gore, kvalitet i kolicina drasticno dole.
    A i sarajevski nije mnogo bolji, pogotovo onaj u centru, Walter ih izuva
  • Realista

    19.03.2021 20:06
    Dodjosi
    Pucaju od muke, jer index kida
  • @Robot

    19.03.2021 19:43
    "Novosadski indeks, zato što je "sendvič" botovska hrana."
    Da da, samo se vi tešite
  • Marko

    19.03.2021 19:37
    .
    Ma najbolji sendvič bio je kod čika Šmeterlinga na Štrandu sredinom 1930-te. Dva reda hleba a unutra ništa. Kaki indeksi, piroške i lebac sa mesom u Vanesi.
  • S21

    19.03.2021 19:15
    Koliko filozofije oko obicnih sendvica.
  • Naše ime

    19.03.2021 19:04
    "Kila badema na pijaci 600 din a jedan sendvic 320 din!!!"

    Da, i šta s tim?

    Kila badema ima 5000 kalorija, jedan sendvič oko 500 (zavisno od priloga)
  • Robot

    19.03.2021 18:47
    Novosadski indeks, zato što je "sendvič" botovska hrana.
  • Dejan

    19.03.2021 18:38
    i juu
    u NS razmazeni snobovi cene nesto kao ,,dobro ,, samo ima sira sa sirom,da je kremasto i da je na dimu, to je recept za uspeh, ako ne curi sir onda ne valja ! Masti i mekana leba sa alevom paprikom mozda ?
  • Lovac

    19.03.2021 18:33
    2 mala indexa
    1989.godine, I.godina faxa 0d 21-23 h šmekanje ispred Flayinga na bulevaru 23.oktobra, pa "Đava"i oko 03h kući peške naravno ulicom Radničkom do "Maje" kod "faksova" i obavezno po 2 mala indexa, jedan bi u tri zalogaja"slistili", a drugi za usput do kuće!
  • Bečkerečan na Klisi

    19.03.2021 18:26
    Jos jedan ogroman glas za Desu
    Pratim Gigu Moravca...Desa sa Klise pokidala sa klopom!Ja mogu pojesti mnogo i svasta,ali ono je ludilo za jezik i nepce...o kolicini da ne pricam,bogato da bogatije nisam video!Naklon do poda za Desu!
  • hahaha

    19.03.2021 18:20
    hahaha, vojvodjanerima smeta pecenje a specijal im je zagrejana salama u kifli ahahaha, to je ta lazna kultura i kuturni vrhunac koji mogu da dostignu
  • Darinko

    19.03.2021 18:18
    To je .....
    ....preskupa klopa , 320 din
  • Student

    19.03.2021 18:03
    Maja je bila bolja
    Dok su bili kod fakulteta Maja je bila mnogo bolja, i index je prvo poceo da se pravi u Maji. Onda je onaj retard ubio nekog zbog kupovine indexa preko reda i obe sendvicare su izbacene sa prostora univerziteta. Trenutno nigde blizu fakulteta ne mozete kupiti normalan index, samo neko smece,
  • Poznato redakciji

    19.03.2021 18:02
    Iskreno
    Desin index je zakon. Ovo po gradu su sendvičići.
  • Limanac3

    19.03.2021 17:55
    A MC Pjole njega ste zaboravili???
  • Dejan

    19.03.2021 17:23
    Index
    Pa u tom sendvicu ima 2 lista najgore salame(praska šunka), malo sira i šampinjona. Zar nije bolje pojesti sarajevski sa 10 ćevapa i finom lepinjom? Razlika je mozda oko 60-70 din. Kilogram te šunke ne kosta vise od 350 din a vi dobijete 2 lista kroz koje vidis Sarajevo. Previse skupo za ono sto dobijete.. Jednom pojeo i vise nikad.
  • Deran

    19.03.2021 17:04
    Budi Bog S’ nama
    Kifle kod Maje su stare tj vade i vraćaju ih u zamrzivač.Prave onako,ofrlje,samo da naprave.
    Ostalo samo ime,ljudi iz BG-a su dolazili da jedu nekada na Bulevaru dok su bili...
  • Nigrutin

    19.03.2021 17:03
    Ajs
    Index lela probajte tamo,rostilj ili index.. a cene videcete i sami ☺
  • Stevara

    19.03.2021 16:54
    Sendviči
    Pravljeni šezdesetih i sedandesetih godina su bili pravi sendbiči. Hleb baget sečen ukoso pa ruska salata na njega, pa šnita salame pa rendani trapist i rendana barena jaja. Bilo je i sa ribom sardinom umesto salame. O ukusu da i negovorim. Prodavao se u "Zagrebu", sadašnja "Atina", u školskim kantinama novosadskih gimnazija i elektrotehničke, ekonomske škole i td. Nile bio skup i kao đak za užinu kupim dva i dovoljno je bilo. Te generacine znaju šta je sendvič a nije se niko duvao i pravio brend od toga. Ovo što se sada jede po kioscima je slama spram nekadašnjih nobosadskih sendviča. P.S. pravila ih je jedna radionica u Ulici Pavla Papa, sada je tamo kafana "Sokače".
  • NS

    19.03.2021 16:30
    Kila badema na pijaci 600 din a jedan sendvic 320 din!!!
  • Piško

    19.03.2021 16:26
    ...
    Index "Lale" najbolji novosadski sendvič, malo skuplji ali za klasu iznad svih.
  • semtex

    19.03.2021 16:09
    brand
    Cim je postao brand shebali su mu znanje.
  • They live

    19.03.2021 15:59
    Jos jedan ns brend
    Garnirani sendvic iz zagreba (sadasnje atine)
  • S.

    19.03.2021 15:54
    Stefane, objasnjenje je jednostavno. Stvar ponude i potraznje. Da ljudi ne kupuju po toj ceni, oni bi morali da spuste (ili zatvore). Posto ljudi kupuju (u dovoljnom broju), nema razloga da je smanje.
  • Joki

    19.03.2021 15:41
    A gde se sada nalazi Vanesa? Da li i dalje postoji? Vidim da je ona pored Arene zatvorena, a i nema one koja je bila pored PUB-a jer se na tom mestu gradi neka zgradurina.
  • Gusztav

    19.03.2021 15:40
    Precenjen
    320din je stvarno puno, za 300 din sam juce pojeo 10 cevapa u lepinji, neuporedivo...
  • Vlada

    19.03.2021 15:34
    &Stefan Valjda neko treba da urola tu salamu u kiflu, pa da za to dobije platu, pa zatim plati lokal, porez, takse... Šta misliš o tome?
  • Nemanja

    19.03.2021 15:32
    Vanesa FTW
    Kod Maje su kifle "prehlebaste", nedovoljno sveže i još se pride pakuju u najlon/plastiku od čega se momentalno upare/ocmolje. Plus, radnice uglavnom ne žele da ga dodatno zapeku od spolja kad im tražim. Pozitivna strana je što je sam sendvič masivniji, opušteno "drži" sitim pola dana.
    Kod Vanese nema gorenavedenih nedostataka, rekao bih i da su šunkarica/sir kvalitetniji. Jedino je sendvič malo manji (ali nude opciju duplog, sa dvostruko više šunke/sira/pečuraka). Dakle, moj favorit je definitivno Vanesa :)
    Da li iko zna šta se dešava sa njihovom radnjom u prolazu Arene?
  • F

    19.03.2021 15:24
    Imam skoro 50, i u zadnjih par godina kad god sam pojeo indeks, kao da sam kamen pojeo. Tezina u stomaku. Izvikano, iako ga jedem od perioda procvata, prelaz 80. na 90.
  • Tata Ikun

    19.03.2021 15:21
    Poskupeli, smanjili.
    Za 320 dinara mogu kupiti nešto od čega ću se najesti.
  • Jovan

    19.03.2021 15:18
    Higijena 0
    Komentari na YouTube videu objasnili lol
  • Lolo

    19.03.2021 15:17
    Podriguša , biljni sir i šampinjoni od pre par dana...to bi trebalo da kosta max 150din.
    Tada kada je "izmišljen" sastojci su se proizvodili po JUSu pa je donekle bilo podnosljivo (iako je i tada to bila donja prehrambena klasa), a danas neka nam je bog na pomoci.
  • Joki

    19.03.2021 15:14
    A gde se sada nalazi Vanesa? Da li i dalje postoji? Vidim da je ona pored Arene zatvorena, a i nema one koja je bila pored PUB-a jer se na tom mestu gradi neka zgradurina.
  • Deran

    19.03.2021 15:14
    Budi Bog S’nama
    Maja Index, kifle dugo stoje.Vadi i vraća ih u frižider,nema svežinu.Rade ofrlje...Ostalo samo ime...
  • Preferans

    19.03.2021 15:11
    Index
    Ovi sadasnji Indexi nisu ni prineti nekadasnjima !!!Verovatno koriste Majijeviceve proizvode !!!
  • Đuro

    19.03.2021 15:09
    Ne mož biti grđe i lošije. Dođite vi u Banja Luku na banjalučki ćevap, ili pite pod sačem kod đamije. E to je hrana, a ne ova muzga u jučerašnjoj kifli i od salame podriguše.
  • Banjo

    19.03.2021 15:09
    Istina
    Dobar je index kod svih ali cena je bas preskupa... Pa nabavna cena tog sendvic je max 100 din, 320 din za salamu i kiflu je stvarno puno
  • Joki

    19.03.2021 15:08
    Pile
    Uvek preferiram kupiti celo pile pa ispeci za isti taj novac. Naravno, svako onako kako zeli :)
  • Sinan Sakic

    19.03.2021 15:01
    Svi pricaju o indeksu, ali hamburger u Maji je prava stvar
  • Novosadjanka

    19.03.2021 14:59
    Mnoge srecne trenutke smo proveli uz ,,Maju" i ,,Vanesu"...index uvek i u svako doba dobrodosao!
  • Milan

    19.03.2021 14:56
    Bravo!
    Kao i do sada 021 cuva duh Novog Sada! Hvala 021!
  • Stefan

    19.03.2021 14:53
    Cena?
    Da li neko može da pojasni cenu istog? Veliki indeks 320 dinara??? A od sastojaka salama i sir... Prvobitno zamišljen kao sendvič za studente i pristupačniji po ceni, od tada skuplje pljeskavice, a sad mnogima prilično velika investicija...
  • Podbarac Original

    19.03.2021 14:46
    Index kao NS brend
    Veoma me obradovao clanak o index sendviču,jeo sam ga skoro svaki dan godinama i sa današnje vremenske distance ne mogu da se setim ko ga je prvi naparavio,da li "Vanesa" ili "Maja" koju je držala Zorica Ugrnov,tu sam nekako i više dolazio.Bilo bi mi drago da se na neki način registrije da je sendvič "Index"jedan od simbola ili kako se to moderno kaže brendova Novog Sada.
  • Giga Moravac

    19.03.2021 14:42
    Bezobrazno poskupeli. A svi prave preko one stvari i fušerski. Bez trunke ljubavi. Tvrdim da je index kod Dese na Klisi i dalje neprikosnoven. Gurmanski pozdrav.
  • Del boj

    19.03.2021 14:41
    .....
    Vanesa bolja od Maje,kod maje veliki minus sto index stavljaju u providnu foliju pa se sav upari i razmuzga
  • Dejan

    19.03.2021 14:41
    nS
    Da nije tu bilo ono slucajnog francuskog studenta, ni NS ne bi znao sta je indeks !!
  • Stevica

    19.03.2021 14:39
    Maja index od studentskog grada ,preko bulevara oslobodjenja pa do sajma. Duga je to tradicija kao dete sam ih jeo kad su bili pakovani u štaniclu.
  • rale

    19.03.2021 14:30
    Gnjecavo, premekano i bez nekog ukusa. Nikada mi nisu Indeks sendvici nesto znacili pored toliko rostilja i girosa u gradu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna